Kreditkort med betalningsanmärkning

Ett kreditkort är i dag en ganska nödvändig artikel. Du kan på ett enkelt och smidigt sätt betala i affärer, och om du handlar via Internet är det bra mycket enklare att handla med kort. Den som reser utomlands uppskattar förstå att det är mycket enkelt att få tag i lokal valuta via en uttagsautomat.

Till kreditkortets fördelar hör också att de flesta kreditkort ger någon typ av bonus. Kreditkort med bonus kan fungera på olika sätt. Det kan vara som avdrag direkt på fakturan, eller att du får poäng som kan omvandlas till diverse varor och tjänster. Förvisso är det fullt möjligt att klara sig utan ett kort, men det dagliga livet blir enklare med ett kort. Ett problem kan dock vara att skaffa kort om du har betalningsanmärkningar.

Så fungerar betalningsanmärkningar

Det finns ett stort antal företag som samlar in data om alla svenskar där de kan se om en person haft problem med att betala skulder. Det största företaget, och det som alla banker använder är UC, Upplysningscentralen. Här registreras många olika händelser. En av de viktigaste är om en person fått ett skuldsaldo hos Kronofogden. Det kan vara på sin plats att säga att det inte är Kronofogden som registrerar, det gör Upplysningscentralen. Förutom skulder till Kronofogden registreras låneansökningar, skuldsaneringar och mycket annat. En anmärkning om en person, till exempel skuld hos Kronofogden ligger kvar runt tre år, därefter försvinner den.

Få kreditkort trots betalningsanmärkning

Det går att få ett kreditkort trots betalningsanmärkning, men det är förstås svårare. Runt en miljon svenskar har i dag en betalningsanmärkning, och det skulle inte fungera om alla dessa utestängdes från att få kreditkort.

Det troligen enklaste sättet är att ta kontakt med din bank. Väldigt många kreditkort utfärdas av banker, och hos en bank kan du få en personlig kontakt. Då har du möjlighet att ge en förklaring till hur anmärkningen uppkom. I många fall kan det vara en turbulent tid i livet med exempelvis skilsmässa eller dödsfall. Bankerna tjänar trots allt pengar på korten, och de bedömer oftast den framtida betalningsförmågan som viktigare än historien.

Bankkort utan kredit eller bensinkort

Det finns en typ av bankkort som bara går att använda så länge du har pengar på ditt konto. Denna typ av kort är på väg att försvinna, men kan vara en lösning om du har svårt att få ett vanligt kreditkort. Den enda begränsningen är att du inte kan göra av med mer pengar än vad som finns på kontot, men i övrigt fungerar dessa kort som vilket kort som helst.

En möjlighet kan vara att söka bensinkort hos något av bensinbolagen. En nackdel är att du sällan kan få samma personliga kontakt som på en bank, men det kan förstås fungera fint även över telefon.