Swedbank

Swedbank är en av Sveriges största banker och det är därför ingen överraskning att de även konkurrerar i kreditkortsmarknaden. Swedbank grundades 1820 som en sparbank i Göteborg. Idag har Swedbank över 7,2 miljoner privatkunder i dess olika marknader och har bankkontor över hela Sverige. Swedbank är en heltäckande bank och erbjuder ett flertal tjänster, bland dessa kreditkort.

Swedbanks kreditkort är uppdelade i tre olika typer. De tre olika typerna är ”Mastercard” ”Mastercard Guld” och ”Mastercard Platinum”. Skillnaden mellan dessa kreditkort är kreditgränsen, förmånerna och avgiften som tas av användaren.

Kort Ränta Räntefria dagar Kreditgräns Årsavgift
Standard 10,45 % 55 dagar 100 000 kr 195 kr Gå till kreditgivare
Guld 10,45 % 55 dagar 500 000 kr 495 kr Gå till kreditgivare
Platinum 9,95 % 55 dagar 750 000 kr 1700 kr Gå till kreditgivare

Rabatter & Bonusar

3.5 / 5

Beroende på vilket kreditkort du har får du olika rabatter. Har du ett vanligt mastercard erbjuder Swedbank inga rabatter. Har du ett ”Mastercard Guld” får du ett poäng för varje spenderad krona. Poängen konverteras vid minimigränsen 25 000 till 100 kr i avdrag från din faktura. Du får även drivmedelsrabatter på Preem. På de vanligaste drivmedlen får du en rabatt på 15 öre/L när du betalar med ditt Mastercard Gold.

Mastercard Platinum har samma rabatter och bonsuar som Mastercard Guld.

Förmåner

4 / 5

Övriga förmåner som erbjuds via Swedbanks kreditkort varierar. För det vanliga Mastercardet får du ett visst skydd när du reser i form av: avbeställningsskydd, bagageförseningsskydd samt förseningsskydd. För inköp får du ingen förmån förutom det faktum att du kan betala fakturorna senare alternativ delbetala dessa.

Har du ett Mastercard Guld får du även skydd för försenade anslutningsflyg, men även självrisken för bil och hem samt självriskeliminering för hyrbil ingår i reseförmånerna. För inköp får du med Guld kortet många förmåner. Dels har du ett prisskydd som gör att du får tillbaka mellanskillnaden om du hittar din vara till ett bättre pris inom 90 dagar. För vitvaror och viss hemelektronik får du även ett års utökad garanti. Slutligen får du även en drulleförsäkring för varor du köper med kortet, som hjälper dig ersätta eller reparera varan om den förolyckas.

Har du ett Mastercard Platinum får du utöver de skydd som de andra korten har även skydd vid sjukdom, försenad ankomst, outnyttjade aktiviteter, ansvarskydd och strejkskydd. Utöver alla de fördelar som redan ingår vid inköp får du även tillgång till en concierge som kan hjälpa dig med det mesta genom personlig service.

Priser

3 / 5

De olika korten har mycket skilda prisnivåer. Det enklaste Mastercard som Swedbank erbjuder har en låg årsavgift och ingår för 39 kr/ månaden som nyckelkund helt gratis. Räntan är 10,74 % vid en outnyttjad kredit på 20 000 kr i 12 månader. De erbjuder även räntefria avbetalningar i 55 dagar.

För Mastercard Guld är avgifterna något högre. Dels är årsavgiften 495 kr, men kan minskas om du är nyckelkund hos Swedbank. Räntan du betalar är 12,17  % vid en outnyttjad kredit på 30 000 kr i 12 månader. Likt det andra kortet finns det även möjlighet till 55 räntefria dagar.

Mastercard Platinum har en årsavgift på 1700 kr. Den effektiva räntan om du inte betalar inom den räntefriaperioden på 55 dagar är 20,76 % vid en outnyttjad kredit på 30 000 kr i 12 månader. För samtliga kreditkort utgår även en uttagsavgift på 3%.

Exempel

En kredit på 20 000 kr återbetalas inom 12 månader med en effektiv ränta på 10,74% ger ett totalt belopp att betala tillbaka på 21 110 kr. Detta med 39 räntefria dagar och utan kontantuttag under perioden.